Jsem rodilý Brňák-Žabiňák a v brněnské lokalitě Černá Pole jsem trávil část svého dětství při pravidelných návštěvách babičky. Od té doby už uplynulo mnoho let a tuto městskou část se pokusím nehodnotit přes ten idelizovaný filtr nostalgie dětství, ale jako někdo, jehož náplní práce je právě oceňování výhod a benefitů jednotlivých lokalit v Brně.

V tomto krátkém blogu bych si chtěl vzít na mušku právě Černá Pole, neboli v tom našem hantecu „Blekfild“.

Černá Pole jsou dle počtu obyvatel i svou atraktivitou pro bydlení srovnatelná s lokalitou Žabovřesky. Většina území spadá do samosprávné městské části Brno-sever, menší částí potom pod Brno-střed a Královo Pole. Někdy mě samotné hranice Černých Polí překvapí tím, že se katastrálně jedná již o lokality Husovic, Lesné nebo Králova Pole, což má ve výsledku mnohdy vliv na samotnou hodnotu nemovitosti. Najdeme zde převážně činžovní domy, lukrativní vilovou čtvrť, ale i klasickou panelovou zástavbu. Určitě bych vyzdvihl dvě historicky i architektonicky atraktivní ulice Drobného a Schodovou, kde se snoubí prvorepubliková noblesa a velkorysost prostorných secesních bytů, ze kterých dýchá atmosféra starých časů.

Znak části Černá Pole

Velmi fotogenickou ulici Schodovou beru jako vstupní bránu do parku Lužánky. Naopak osou a praktickou dopravní tepnou spojující velký městský okruh a centrum města jsou zde frekventované ulice Merhautova a Provazníkova.

Černá Pole nejsou černá

Jak vůbec vznikl název Černá Pole a co vás Brňáky, ale i ty nebrněnské jako první napadne, když se řekne Černá Pole?

Co se týká samotného názvu, asi vás zklamu, ale žádnou velkou čítankovou pověstí vás neodzbrojím. Tento název vznikl pouze na základě barvy zdejší matičky půdy, která byla prostě černá a ne třeba růžová.

Když se řekne „Blekflld“, otevře se mně v představách pohled na jednu z nejvýznamnějších brněnských architektonických památek „vilu Tugendhat“ Tato funkcionalistická vila od věhlasného německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe je zařazena mezi památky UNESCO a my Brňáci jsme na ni právem hrdí.

Druhá a bohužel ne tak atraktivní spojitost s touto nádhernou lokalitou je poněkud neutěšený stav centra brněnského sportu a kolébky našeho fotbalu a hokeje.

Stadion za Lužánkami byl v době své největší slávy a úspěchu fotbalové Zbrojovky a hokejové Komety naši velkou brněnskou chloubou. Slavná hokejová hala však zmizela v propadlišti dějin a místo fotbalového stadionu zde stojí jen zchátralé trosky připomínající spíše zašlou slávu římského amfiteátru. O tom však již bylo napsáno mnoho a já osobně se k tomu raději nebudu vyjadřovat.

Děkuji všem, co se alespoň pokouší tuto zašlou slávu vzkřísit, i když zatím bez výsledku. Pozitivní je z hlediska místního sportu alespoň fakt, že se již delší dobu pracuje na kompletní rekonstrukci plaveckého stadionu za Lužánkami.

Kam do přírody a za relaxem?

I když je tato lokalita přímo navázaná na Brno-střed a do úplného centra jsou to pouhé 3 zastávky MHD, je zde dostatek zeleně a prostoru pro vycházky a relaxaci.

I tento fakt je jedním s rozhodujících důvodů, proč se tato lokalita těší velké popularitě. Přímou součástí lokality je legendární a největší brněnský park Lužánky, který se v posledních letech neustále úspěšně zvelebuje. Soustředí se zde nejen sportovní a relaxační zázemí, ale i středisko volného času Lužánky s posláním umožnit volnočasové aktivity všech generací. Dalším významným parkem na území Černých Polí, který určitě stojí za zmínku jsou Schreberovy zahrádky.

Investiční příležitost

Žabovřesky a Královo Pole mají své VUT a IBM, Nový Lískovec Campus square a Masarykovu univerzitu, Černá pole zase svou Mendelovu univerzitu.

Je to další z důvodu proč se zde často kupují byty i celé činžovní domy se záměrem pronájmu a s tím spojenou dobrou investicí do budoucna. Za zmínku v tomto ohledu stojí z hlediska občanské vybavenosti i Střední zdravotnická škola, Vyšší odborná škola zdravotnická na ulici Merhautova a dětská nemocnice.

Pokud vše tedy shrnu a přidám k tomu ještě „subjektivní pohled kovaného Brňáka“, troufám si zařadit lokalitu Černá Pole do top 5 Brněnských lokalit.

Chápu, že každý máme pro tu svou srdcovou lokalitu jiná kritéria a priority, ale i proto budu rád za váš názor a pohled na brněnskou klasika lokalitu „Blekflld“.

Výhody této lokality umím efektivně uplatnit při prodeji i pronájmu realit.

REFERENCE

Potřebujete poradit s prodejem, nebo pronájmem nemovitosti?

Napište mně, nebo volejte: 774293326

* povinné pole